Loppuuko jaksaminen ja keskittymiskyky kesken työpäivän tai oletko kotiin päästyäsi usein liian väsynyt tekemään sinulle tärkeitä asioita? Pienilläkin muutoksilla voi olla käänteentekevä vaikutus jaksamiseen.
Työkaluja on paljon ja tärkeintä olisi löytää niiden joukosta juuri itselle ne toimivimmat. Tässä viisi toimivaa ja helposti sovellettavaa apukeinoa, jotka toivottavasti auttavat sinua saavuttamaan paremman työvireen.
VINKKI 1: Hyödynnä luontainen vireystilasi
Keskimääräisesti ihminen on aamulla virkeimmillään ja ruokailun jälkeen tapahtuu notkahdus. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Ota kaikki irti luontaisesta vireestäsi, niin voit suoriutua paremmin ja helpommin tehtävistäsi.
Esimerkiksi jos olet aamuvirkku kirjanpitäjä, voi olla hyvä hoitaa tarkkuutta vaativa laskennallinen työ aamupäivällä. Ruokailun jälkeen, kun luonnollisesti tuntuu väsyneeltä, voi hoitaa vaikkapa sisäisiä sähköpostiviestejä, jossa sanamuodot ja kirjoitusvirheet eivät aiheuta haittaa.
Toimi näin:
- Mieti, milloin olet luontaisesti parhaassa vireessä
- Hoida keskittymistä, huomiota ja ongelmanratkaisua vaativat työt tuolloin
- Jätä helpot ja nopeat työt muuna aikana
VINKKI 2: Organisoi työsi mukavuusalueitasi kunnioittaen
Jokaisella meistä on erilaiset mukavuusalueet kuormitustekijöihin nähden. Näitä kuormitustekijöitä ovat mm. sosiaaliset tilanteet, keskittymistä vaativa työ, ongelmanratkaisu ja luova tekeminen. Organisoimalla työ ja arki näitä mukavuusalueita kunnioittaen voit saada jopa enemmän aikaan pienemmällä väsymisellä. Tavoitteena olisi altistua päivän aikana erilaisille kuormitustekijöille niin, ettet ylittäisi mukavuusalueitasi.
Esimerkiksi introvertilla sosiaalinen mukavuusalue voi olla todella pieni ja tätä suurempi määrä ihmisten kanssa työskentelyä kuormittaa mieltä ennen kuin akkua on taas saatu ladattua yksinololla ja hyvillä yöunilla. Sosiaalisia tilanteita kannattaisi tällöin hajauttaa päivien välillä niin, että pysytään mukavuusalueella mahdollisimman paljon.
Toimi näin:
- Pohdi, millaisia kuormitustekijöitä työpäiviisi sisältyy
- Tunnista mukavuusalueesi niihin ja arjen muihin kuormitustekijöihin nähden
- Pyri organisoimaan kalenterisi niin, että pysyisit mahdollisimman paljon mukavuusalueellasi
VINKKI 3: Pomodoro - tehokkaan työskentelyn malli
Pomodoron perusajatuksena on keskittyä 25 minuutin jaksoissa ennalta päätettyyn tehtävään. Jaksoja on neljä kappaletta ja jokaisen välillä pidetään lyhyt tauko. Tämän jälkeen pidetään pidempi tauko.
Sopiva keskittymisaika 25 - 90 minuuttia riippuu tehtävän laadusta. Kovaa keskittymistä vaativa työ, jossa keskittyminen luonnollisesti herpaantuu helposti, voi 25 minuutin intervalli olla hyvä. Mieluisat tehtävät, jossa on helppo saavuttaa flow, voi yhden intervallin pituutta venyttää jopa 90 minuuttiin. Tätä pidempää yhtäjaksoista työskentelyä kannattaa välttää, jotta aivosi saavat tarpeeksi lepoa toimiakseen täydellä teholla.
Esimerkiksi voisin itse päättää seuraavan tunnin keskittyä yritysvalmennuksen suunnitteluun, sillä olen huomannut huomiokykyni säilyvän luonnollisesti suunnilleen sen verran kyseisessä työssä. Laitan kellon soimaan tunnin päästä, vedän toimistoni oven kiinni, laitan kännykän äänettömälle ja siirrän huomioni täysin tuohon tehtävään. Kun kello soi pidän sopivan tauon ja katson tarvitsenko vielä toisen tunnin saadakseni suunnittelutyöni loppuun.
Toimi näin:
- Päätä, mihin työhön aiot keskittyä
- Päätä aikajakso 25 - 90 min
- Mykistä puhelin ja minimoi muutkin häiriötekijät
- Laita ajastin päälle ja aloita työskentely
- Pidä jakson päätyttyä sopivan mittainen tauko
- Toista halutessasi maksimissaan 4 kertaa
VINKKI 4: Aivojen tuulettaminen
Työpäivän aikana tulee helposti unohtaneeksi antaa laadukasta lepoaikaa aivoille. Tämä johtunee osittain siitä, että väsymys ja muut kuormitusoireet tulevat viiveellä. Toinen yleinen perisynti on kuormittaa mieltä myös taukojen aikana, vaikka pienetkin tuulettamistauot voivat auttaa vireyden säilyttämisessä.
Aivojen tuulettamisessa on tärkeää unohtaa työt ja mieltä painavat ajatukset hetkeksi. Hyviä keinoja ovat mm. syvään hengittäminen, kävely, taukojumppa, raitis ilma, musiikki ja rentoutusäänite.
Esimerkiksi jos työpäiväsi kuluu kokonaan koneella, on taukojen aikana parempi pysytellä pois ruudulta ja kännykältä. Silmien rasitusta voi helpottaa menemällä ulos, jossa katseen voi kiinnittää horisonttiin. Samalla syvään hengittämällä aivosi saavat happea.
Toimi näin:
- Pidä tauko vähintään 90 min välein
- Valitse taukoaktiviteettisi päivän kuormitustekijöiden mukaan
- Kiinnitä huomiota tauon laatuun, jotta aivosi saavat lepoa
- Suunnittele tauot ja keinot aivojen tuulettamiseen etukäteen
VINKKI 5: Minimoi lähimuistin kuormitus ja tietotulva
Aivot eivät ole sopeutuneet tietomäärään, jota meidän tulee sisäistää ja muistaa tehtävien välillä. Tämä vie paljon tehoa rajallisesta kapasiteetistamme. Näiden toimintojen minimoiminen vapauttaa resursseja varsinaisen työn tekemiseen.
Esimerkiksi tietotyöläinen voi pyrkiä ajastamaan sähköpostit ja puhelut, jotka vaatisivat tehtävästä toiseen hyppimistä. Muistettavat asiat voi ulkoistaa kalenteriin ja laadukkaaseen muistilistajärjestelmään. Somen ja turhien uutisten selaamista voi olla hyvä rajoittaa.
Toimi näin:
- Vie kaikki muistettavat asiat kalenteriin tai muistilistaan
- Jaksota työpäivä niin, että voit keskittyä yhteen asiaan kerrallaan
- Vältä informaatiotulvaa
Kiitos lukemisesta ja toivottavasti sait sinulle toimivia vinkkejä oman työvireesi parantamiseksi.
Jos sinua tai organisaatiotasi kiinnostaa saada lisää keinoja työvireen parantamiseen, olen käytettävissänne! Rekisteröitymällä MIETE yrityspalveluiden sähköpostilistalle saat tarjoukset ja materiaalit kätevästi suoraan sähköpostiisi www.mielentelakka.fi/yrityksille-sähköpostilista
Parhain terveisin,
Jenika Silosuo / Mielen Telakka MIETE
Rentoutus- ja hypnoosiohjaaja, mentaalivalmentaja
0440848281 (ark. klo 12-20)
jenika.silosuo@mielentelakka.fi
Komentáře