top of page
Etsi
Writer's pictureJenika Silosuo

Et todennäköisesti tunnista näitä 6 hälyttävää stressin oiretta!

Päivitetty: 5. toukok. 2022



Kerron sinulle nyt 6 sellaista hälyttävää oiretta, joita on vaikea yhdistää stressiin. Stressi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti kehossa ja mielessä aiheuttaen monenlaisia henkisiä ja fyysisiä ongelmia erityisesti pitkittyessään.


1. Negatiivisuus, huolet, pessimismi


Stressi on alitajunnallemme viesti siitä, että jokin uhkaa olemassaoloamme. Tietoisen mielen tehtäväksi jää löytää syyllinen. Automaattisesti nousevat ajatuksemme ovat yleensä saman suuntaisia alla olevan tunteen ja hermostollisen tilan kanssa. Stressaantunut mieli kehittää odotuksen mukaisia ajatuksia ja palautumisen myötä mieli kirkastuu automaattisesti.


2. Reaktiivisuus, äkkipikaisuus, lyhyt pinna


Stressissä mieli toimii entistä enemmän automaatiolla, sillä se vie vähemmän energiaa. Vastaavasti on vaikeampi käyttää harkintaa ja toimia pitkäjänteisesti. Mieli myös suhtautuu automaattisesti negatiivisemmin asioihin, jotka menevät omien rajojen yli. Esimerkiksi ääniherkkä meluisasta ympäristöstä tullessaan kotiin korvat soiden saattaa hyvin herkästi älähtää, kun lapset tulevat kiljumaan innosta korvan juureen.


3. Heikentynyt muisti, tarkkaavaisuus ja ajattelukyky


Kuten aiempi, myös nämä johtuvat ainakin osittain aivojen energian säästämisestä. Myös liika ja jatkuva kuormitus vie toimintatehokkuutta.


Minulla on omakohtainen kokemus. Onnistuin yhden aamun aikana jättämään ulko- ja välioven aamulenkin jälkeen auki lemmikkitaloudessa, ja tietty koirat ja kissat olivat kaikki karanneet pihalle, kun huomasin asian (kaikki löytyivät). Eikä tässä mitään vielä! Tämän jälkeen onnistuin lähtemään yliopistolle toisessa jalassa Crocsi ja toisessa kävelykenkä. Huomasin asian vasta paikan päällä ilman mahdollisuutta lähteä vaihtamaan ennen oppituntien alkua. Voitko uskoa?! Nykyään tällaiset oireet toimivat minulla akuuttina hälytysmerkkinä siitä, että täytyy ottaa rauhallisemmin..


Ensimmäiset kolme ovat kaikki oireita, jotka on erittäin helppo sekoittaa omaan persoonaan tai osana vanhenemista. “Minä olen tällainen pessimisti”, “Muisti ei enää pelaa niin kuin aikoinaan”. Huomaa kyseenalaistaa nämä, sillä syy voi olla pitkittyneessä stressissä!


4. Painonnousu


Stressihormonien vaikutus painonnousuun on hyvin monitahoinen. Kortisoli vetää aineenvaihdunnan säästöliekille ja kerää rasvaa erityisesti keskivartaloon. Se myös nostaa verenpainetta.


5. Nautintoaineiden lisääntynyt käyttö


Sen lisäksi, että paino nousee jo itsestään helpommin, niin mieli alkaa myös himoitsemaan entistä enemmän nopeaa mielihyvää. Elämäntapamuutoksen kannalta on tärkeä hallita stressiä myös siksi, että vanhalla tavalla toimiminen vie vähemmän energiaa. Olen tehnyt oman videon stressin vaikutuksesta tavoitteessa onnistumiseen.


6. Kehon jumit, erityisesti leuka, niska ja kaula


Suuri osa lihasjännityksestä on tiedostamatonta ja alkaa tuntua vasta pitkän ajan kuluessa. Kävin kerran erikoislääkärillä kuukausia jatkuneen kurkkukivun tunteen vuoksi, mutta syyksi selvisikin stressiperäinen lihasjännitys. Nykyään osaan tunnistaa stressin myös leuan ja kaulan kireyksistä.


Toivottavasti osaat näiden avulla tunnistaa stressin oireet itsessäsi ja läheisissäsi entistä paremmin!

42 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page