top of page
Etsi

Miksi ihmiset tekevät järjettömiä valintoja? Paranna päätöksentekokykyäsi tunnistamalla tämä harha!

Päivitetty: 5. toukok. 2022Meillä ihmisinä on kyky loogiseen ajatteluun ja järjellä tehdä oikeita valintoja. Miksi se kuitenkin tuntuu monelle olevan niin sairaan vaikeaa? Mielen valmentajana törmään moniin mielen harhoihin ja tämä on yksi yleisimmistä. Luulemme tekevämme tietoisia ratkaisuja. Tämän harhan tunnistamalla tulet paremmaksi päätöksentekijäksi ja opit ymmärtämään paremmin sekä itseäsi että muita.


Mieli haluaa yksinkertaistaa. Kun asioita lähtee tarkastelemaan kovin syvällisesti, pienikin asia muuttuu hankalaksi hahmottaa ja ymmärtää. Yksinkertaistaminen ja lokerointi ovat mielen tapoja säästää energiaa ja selviytyä monimutkaisesta maailmasta. Meidän aivomme tekevät tätä automaattisesti ilman aktiivista osallistumista. Luolamiehelle on ollut hyödyllisempää leimata kaikki pedot uhkatekijäksi kuin lähteä pohtimaan, josko juuri tämä yksilö olisi poikkeus.


Tunteen menevät järjen ohi AINA. Ajatukset syttyvät hitaammin ja mukailevat tunteitamme. Totuus on, että tunnetasolla päätös on jo melkein aina tehty ennen, kuin järki kerkeää asiaan mukaan. Tämä prosessi on täysin alitajuinen, eikä järki ole siitä tietoinen. Järjen tehtäväksi jää vain perustella, miksi jo tehty päätös on oikea.


Esimerkiksi jos minulla on hyvä fiilis jostain palvelusta, niin todennäköisesti siinä hetkessä ajatuksiini jostain kumman syystä putkahtelee vain syitä, miksi voin ostaa palvelun. Huolimatta siitä, että raha olisi tiukalla “Kyllä tämä on niin tärkeä että…” tai etten välttämättä tarvitsisi sitä “Kyllä minä nyt tämän kerran voin…”


Tunteemme ja ajatuksemme osaavat valehdella meille. Tästä mielenkiintoisesta aiheesta toisella kertaa enemmän. Niitä ei kuitenkaan kannata aina ottaa totuutena, vaikka kuinka hetkessä jokin tuntuisi todella tärkeältä ja oikealta. Kun seuraavaksi olet valintatilanteessa tai muodostamassa mielipidettä, suhtaudu siihen tutkivasti ja kriittisesti


  • Mikä tunne löytyy taustalta?

  • Miksi juuri kyseinen tunne on päällimmäisenä?

  • Mitä muita vaihtoehtoisia tapoja suhtautua asiaan olisi?

  • Miten ne jotka ovat kanssani eri mieltä perustelevat kantaansa?

23 katselukertaa

Commenti


bottom of page