top of page
Etsi

Mielikuvamatka hypnoosissa - oma kokemukseni ja soveltaminen valmennuksessa

Päivitetty: 5. toukok. 2022

Koulutuspäivillä sain itse kokea pitkästä aikaa ohjatun hypnoosimatkan, jollaisia teen myös asiakkailleni. Tässä kyseisessä harjoituksessa tehtiin mielikuvamatka tapaamaan tulevaisuuden minää. Harjoituksen tarkoituksena on saada oivalluksia, luoda uskoa sekä voimistaa tulevaisuuden visiota. Ajattelin jakaa oman kokemukseni nyt teidän kanssanne.


Kerron jäljempänä lyhyesti myös tämänkaltaisen hypnoosin soveltamisesta asiakastyössä, sekä mitä hyötyä siitä voi olla osana mielen valmennusta.


MATKANI

Ohjaaja: "Keskity hengitykseesi. Anna itsesi rauhoittua kohti harjoitusta"

Hengittelin rauhassa. Käytin itselleni hyväksi kokemaani tekniikkaa, jossa kuvittelin jokaisen uloshengityksen vievän minua syvemmälle hypnoottiseen ja rauhalliseen tilaan.


Ohjaaja: "Näet edessäsi polun. Tuo polku on elämäsi optimaalinen polku"

Kuljin mielikuvassani polkua heinäpellon läpi. En nähnyt kauas edelle, mutta ajattelin, että niin se kuuluukin olla. Tieto siitä, että suunta oli oikea, riitti minulle. Eihän elämässäkään näe kuin seuraavaan askeleeseen saakka.


Ohjaaja: "Kuvittele, miten askellat polkua eteenpäin. Tunne polku jalkojesi alla"

Huomasin askeltavani kevyesti, mutta varovasti. Ajattelin, että miksi en voisi juosta eteenpäin ja päästä nopeasti eteenpäin. Jos kuljen turhaan hitaasti, en ehkä kerkeä määränpäähäni tämän elämän aikana. Olen myös todella malttamaton näkemään, mihin tämä elämä minua johtaa. Tällä polulla ei ole todellisia vaaroja tai muuta syytä, miksen voisi juosta. Kiihdytin askeliani ja aloin kiitää kevyesti kuin tuuli.


Ohjaaja: "Mitä kaikkea näet ympärilläsi, kun matkaat eteenpäin?"

Matkatessani rohkeasti eteenpäin huomasin, että kaikki tarpeeni tyydytettiin. Minulta ei puuttunut mitään ja oloni oli kevyt. Polku johdatti minut metsään. Näin kodikkaan ja kutsuvan hirsimökin. Epäröin, onko mökki osa haluamaani polkua vai jotain alitajunnassani, joka pyrkii pidättämään minut saavuttamasta haluamaani. Ajatus lepotauosta tuntui kuitenkin niin hyvältä, että jäin hetkeksi syömään ja nauttimaan kodin tunnelmasta. Kun jatkoin matkaa huomasin selässäni repun, johon olin pakannut mökistä minulle tärkeitä muistoja. Jos en tarvitse mitään ja kaikki tarpeeni tyydytetään matkalla, miksi ottaisin raskaan repun? Repun sisältö kuitenkin jollain tavalla tuntui tarpeelliselta. Päätin kuitenkin jättää repun mökin pihaan, kun lähdin jatkamaan matkaa. Olo jäi hieman haikeaksi.


Ohjaaja: "Huomaat, että joku tulee sinua vastaan. Se on tulevaisuuden minäsi"

Polkuni johti metsäaukealle, jossa minua tuli vastaan valkea hahmo. Tämä tulevaisuuden minäni tuntui itseäni kevyemmältä ja viisaammalta. Hän kertoi, että olen oikealla tiellä ja nyt kokemani epävarmuus mökin suhteen kyllä haihtuu. Otin itseäni kädestä kiinni ja lähdimme yhdessä jatkamaan matkaa.


MATKANI MERKITYS JA OIVALLUKSET

Tämä matka sisälsi minulle useita tärkeitä oivalluksia.


1) Polulla kulkeminen varovaisin askelin. Huomaan edelleen olevani liian varovainen päätöksissäni ja kulkevani hitaasti, vaikka voisin rohkeammin suunnata kohti asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Olen tehnyt tämän kanssa työtä jo todella paljon ja päässyt esimerkiksi muutoksen pelostani jo suurimmaksi osaksi, mutta edelleen huomaan turhaan pidätteleväni itseäni saavuttamasta asioita. Tämä harjoitus paljasti kehitystarpeen itsessäni.


2) Mökki. Olen elämäni aikana muuttanut 17 kertaa, vaikka olen luonteeltani turvallisuudenhakuinen ja paikkaan sitoutunut. Minulla on jo kerran aikuisiällä ollut omakotitalo, joka eron myötä jäi menneisyyteen. Oman kodin kaipuu on haava, jota yritän täyttää. Tämä saattaa johtaa huonoihin ratkaisuihin. Suuria päätöksiä ei tulisi tehdä traumojen tai tyydyttämättömien tarpeiden ehdolla. Osasin jo jatkaa oikeaa polkua mökin houkutuksesta huolimatta, vaikka siitä jäikin haikeus.


3) Reppu. Kannan mukanani menneisyyden painolastia, sillä koen sen edelleen jollain tavalla tärkeäksi osaksi minua. Menneisyydessä eläminen kuitenkin vie huomiota ja energiaa pois nykyhetkestä. Kun jätän pois painolastin askeleeni keventyy.


4) Tulevaisuuden minä. Keveys ja viisaus ovat minulle tavoittelemisen arvoisia asioita. Oli ihana saada vahvistusta sille, että polku todellakin vie minua oikeaan suuntaan ja että mökin ja repun jättäminen ovat minulle oikeita ratkaisuja. Sain paljon rohkeutta ja luottamusta oman polkuni kulkemiseen.


HYPNOOSIMATKAT ASIAKASTYÖSSÄ

Näen hypnoosin oikeastaan vain sopivana tilana tehdä alitajunnan kanssa töitä. Tämäntyyppinen mielikuvaharjoitus on vain yksi monista erilaisista harjoituksista, joissa hypnoosia voi käyttää apuna.


Tässä kirjoituksessa esitellyn kaltaista mielikuvamatkaa voidaan soveltaa esimerkiksi seuraaviin


- Tavoitteen saavuttaminen visualisoimalla tavoitetila ja sinne johtava polku. Näin luomme onnistumisen mallin mieleesi etukäteen, jolloin sitä on helpompi seurata. Huippu-urheilussa käytetään vastaavia harjoituksia.


- Käytösmallin muuttaminen mm. tupakoinnin tai napostelun lopettaminen. Polku haarautuu edessäsi ja toinen on tie, jota olet nyt kulkemassa. Näet, mihin kumpikin tie sinut johtaa ja teet päätöksen muuttaa toimintatapaasi. Kuljet uutta tietä ja koet, kuinka paljon hyvää uusi päätös tuo elämääsi. Tämä harjoitus vahvistaa päätöstäsi tehdä muutos.


- Sisäisten esteiden tunnistaminen esim. toistuvat kaavat elämässäsi, joista haluat irti. Huomaat tavalla tai toisella estäväsi itseäsi toimimasta haluamallasi tavalla, muttet osaa tunnistaa syytä. Vastaavalla harjoituksella voimme löytää nuo esteet. Tunnistaminen on aina ensimmäinen askel asian korjaamiseen ja tämän jälkeen voidaan kartoittaa sopivat työkalut asiasi ratkomiseen.


- Sisäisten voimavarojen ja viisauden löytäminen. Mielikuvamatka suunnataan kohti keskustasi, jossa voimavarasi ja viisautesi ovat tallessa. Hypnoosissa voidaan pyytää alitajuntaa vapauttamaan niitä käyttöösi ja keksimään uusia tapoja potentiaalisi hyödyntämiseksi.


MIELEN TELAKAN VALMENNUS

MIETEllä voimme käyttää mielen valmennuksen apuna hypnoosia esimerkiksi mainituilla tavoilla. Se on kuitenkin vain yksi työkalu muiden joukossa ja valitsemme sinulle toimivimmat tarpeesi mukaan.


Jos haluat tietää lisää siitä, voisiko hypnoosista tai mielen valmennuksesta olla sinulle hyötyä, ole rohkeasti yhteydessä! Keskustelen ja autan enemmän kuin mielelläni.


Kiitos tämän lukemisesta <3


Parhain terveisin,

Jenika Silosuo / Mielen Telakka MIETE

Rentoutus- ja hypnoosiohjaaja, mentaalivalmentaja

0440848281 (ark. klo 12-20)

jenika.silosuo@mielentelakka.fi

117 katselukertaa

Comments


bottom of page