Etsi

Jännityksestä eroon 5 ammattilaisen vinkillä - itsevarmuus esiin!

S

Sinäkin olet todennäköisesti ollut tilanteessa, jossa olo on ollut niin jännittynyt, että siitä on ollut haittaa. Jännittäminen on automaattinen reaktio, ja siksi siitä eroon pääseminen voi olla todella haastavaa. Siinä mieli ja keho on ehdollistunut reagoimaan tietyillä tavoin tiettyyn tilanteeseen tai ajatukseen. Alla viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla voit kohdata tilanteet rentouden kautta.


1. Älä tulkitse kehon viestejä negatiivisesti


Jännityksen tunne on kehollisena tuntemuksena ehkä epämiellyttävä, mutta useimmiten siedettävissä. Mieli haluaa kovasti mennä mukaan kehon reaktioon ja kehittää siitä kauhutarinaa, mutta sinulla on mahdollisuus valita toisin. Jännitys ei tarkoita sitä, että joku tulee menemään huonosti.


2. Älä pahenna tilannetta keskittymällä vääriin asioihin


Tunnistatko, kuinka pahinta on usein odottaminen, kun ajatukset vellovat kaikessa, mikä voi mennä pieleen? Me monesti pahennamme tilannettamme omalla huomiollamme ajattelemalla kaikkea sitä, jossa olemme mielestämme huonoja ja asioita, jotka voivat mennä vikaan.


Anna mielelle muuta tekemistä ennen tapahtumaa välttyäksesi pahentamasta oloasi. Itse tilanteessa voit siirtää ajatuksesi esittelemääsi asiaan tai rentouttavaan mielikuvaan, kuten kuvittelemaan muut alastomina. Heikkouksiesi sijaan keskity vahvuuksiisi ja käytä niitä hyväksesi.


3. Muuta suhtautuminen ja tunne


Jos esiintyminen on sinulle ikävää ja vaikeaa, kuvittele muuttavasi ajatuksen niin, että menetkin kertomaan sinulle tärkeästä asiasta tai esittelemään ratkaisuvaihtoehtoja asiakkaan ongelmaan. Sanojen muuttaminen voi jo muuttaa asennetta ja sitä kautta tunnetilaa.


Voit myös mennä jännittävään tilanteeseen kuvitellen olevasi joku, jolla on tarvittavaa osaamista ja itsevarmuutta. Tämä mielikuva ei tee sinusta huijaria, vaan auttaa tuomaan esille voimavaroja, jotka sinussa jo on.


4. Visualisoi onnistunut tapahtuma