Etsi

Mielen leimat ihmissuhteissa

Meillä ihmisinä on biologinen taipumus yksinkertaistaa ja yleistää ympäristöstä tulevaa informaatiota oman kokemus- ja arvomaailmamme kautta. Näillä ominaisuuksilla on tärkeitä tehtäviä mm. mielemme tiedonkäsittelyn tehostamisessa. Toisaalta päädymme helposti tekemään vääriä johtopäätöksiä jopa valheellisen informaation pohjalta.


Mielemme vahva tapa leimata ei aina palvele suhteitamme muihin. Inhimillinen toiminta on harvemmin mustavalkoista ja yksittäinen ihminen todella harvoin sopii stereotypian raamien sisälle. Voimme nähdä ja arvioida asioita vain oman maailmankuvamme, arvomaailmamme ja kokemustemme kautta. Jokaisella on kuitenkin oma todellisuus, menneisyys ja kokemuspohja, joka voi olla hyvinkin erilainen ja jopa käsittämätön omasta näkökulmastamme käsin. Esimerkiksi varastamisen voi ajatella aina olevan väärin, mutta entä jos varkaus tehdään, jotta lapsi saisi ruokaa tai jos varas kokee olevansa pakotettu toimintaan?


Teot ehkä kertovat sanoja enemmän, mutta molempien takana on motiivi, joka ei aina välttämättä ole täysin läpinäkyvä tekijälle itselleenkään. Yksittäisen teon arviointi vaatii syvempää tietoa tilanteesta, toisen henkilön todellisuuden näkymästä ja tarkoitusperistä. Yleensä avainasemassa on avoimuus ja pyrkimys toisen näkökulman ymmärtämiseen.


Voimme harjoittelemalla tulla tietoisemmiksi siitä, miten oma kasvuympäristömme ja kokemuksemme ovat muokanneet laseja, joiden kautta tulkitsemme kaikkea eteemme tulevaa. Oman mielenmaiseman ymmärtämisen kautta avautuu näkymä myös toisten näkökulmien erilaisuuteen.


Pohdittavaa:

Millaisia leimoja ja lokeroita sisältyy omaan mielenmaailmaani ja ovatko ne hyödyllisiä?

Missä asioissa minun totuuteni on hyvin erilainen kuin toisten ja miksi?

Olenko huomannut joskus ajatelleeni "en ikinä voisi..." ja huomannut, että olin päätynyt tekemään juuri niin? Jos, niin mikä maailmankuvassani tai ympäristössäni muuttui ja auttoiko se ymmärtämään toisia vastaavassa tilanteessa olevia?


Kiitos, kun sain jakaa tämän kirjoitukseni kanssasi!

Jatketaan aiheesta keskustelua Facebookin puolella www.facebook.com/mielentelakka


Jenika Silosuo

NLP-, rentoutus- ja hypnoosiohjaaja, mentaalivalmentaja

Mielen Telakka MIETE - uusi Mielen kuntosali Tampereella

"Mielen tietotaidot kuuluvat osaksi jokapäiväistä arkea!"

30 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Hypnoosi mielen valmennuksen työkaluna

Haluan purkaa pelot ja väärän tiedon hypnoosin ympäriltä, jotta sen tuomat hyödyt löytäisivät ne, joille siitä olisi apua. Tässä kirjoituksessa avaan asiakastyössä usein käyttämiäni tekniikoita, jotta

Harjoitus: muuta tapaa havainnoimalla

Meillä jokaisella on huonoja tapoja sekä ajatus- että käytöstasolla. Toiset ovat tietoisia ja toiset vielä tiedostamattomia. Tiedostamaton huono tapa voi esimerkiksi olla sisäinen kriitikko, joka ei o

Mielen Telakka MIETE

 

yritysyhteisö Crazy Town

Rautatienkatu 21 B, 5. krs

33100 Tampere

Jenika Silosuo

jenika.silosuo@mielentelakka.fi

p. 0440 848 281 (ark. klo 12-20)

  • Facebook
  • Instagram