top of page
Etsi

Kun voimavarat ovat loppu

Päivitetty: 5. toukok. 2022

Äkillisen kriisin tai ylikuormittavan elämäntilanteen seurauksena arjesta voi muodostua jatkuva selviytymistaistelu. Tällaisessa tilanteessa voimavarat kuluvat hyvin suurelta osin, elleivät jopa täysin pakollisimmista asioista suoriutumiseen. Pahimmassa tapauksessa jopa itsestä huolehtiminen ja ihmissuhteiden ylläpitäminenkin joutuvat jäämään taka-alalle.


Henkilö saattaa esimerkiksi eristäytyä, koska haluaa suojella muita omalta ahdingoltaan tai on liian uupunut ollakseen kanssakäymisissä. On täysi työ suoriutua pienimmistäkin askareista ja itsensä kanssa kamppailusta. Toisaalta kuormittuminen voi näyttäytyä myös tunteiden purkauksina, sillä normaalikin elämä aiheuttaa välillä tulvan, jota on sillä hetkellä mahdoton hallita. On tärkeää, ettei toisen tilaa tulkitse väärin tahalliseksi toimettomuudeksi tai itsekkyydeksi.


Sellaisista kommenteista kuin "kyllä sinun täytyy nyt pystyä...." on harvemmin hyötyä. Vaatimukset ja soimaavat kommentit saattavat aiheuttaa jopa lisää ongelmia erityisesti, kun normaalilla tavalla toimiminen on sillä hetkellä mahdotonta. Pahimmassa tapauksessa selviytyjä ottaa taakakseen vielä syyllisyyden tunteen omasta tilanteestaan. On tärkeä yrittää ymmärtää, että henkilö saattaa oikeasti yrittää parhaansa niillä voimavaroilla, joita hänellä on käytössään. Henkisten voimien määrä vaikuttaa hyvin paljon siihen, millä tavalla kykenemme kulloinkin toimimaan.


Olisi erittäin tärkeää huomata tilanne mahdollisimman ajoissa ja arvioida parantuuko tilanne itsestään ajan kanssa vai meneekö se huonommaksi, ellei apukeinoja löydy.  Selviytymiskamppailuun vajonneella on vaara joutua kierteeseen, jossa voimavarat ovat niin lopussa, ettei seurauksena jää energiaa tehdä muutoksia, joita tilanteen paremmaksi muuttaminen vaatisi. Kuka tahansa voi joutua tähän suohon huomaamattaan, ilman omaa syytään. Sieltä on kuitenkin pakko päästä ylös. Vaikka avun pyytäminen ja vastaanottaminen, ylipäätään koko asian käsitteleminen, saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä, on se pakko tehdä. Toivottavasti jokaisella tällaisessa kurimuksessa elävällä tai siihen suuntaan menevällä olisi joku, joka kykenee näkemään tilanteen, osaa suhtautua siihen oikein ja kykenee tarjoamaan apua.


Henkinen kunto on rinnastettavissa liikuntaan; ennaltaehkäisy on avainasemassa pitkän tähtäimen hyvinvoinnissa. Myös oikeiden tekniikoiden hallitseminen ja säännöllisyys ovat molemmissa yhtälailla tärkeitä. Esimerkiksi kuormituksen hallitseminen, mielen hallinta ja palautumisen vahvistaminen ovat käänteentekeviä apukeinoja! Liian usein kuulee tarinaa, että tiedon ja työkalujen puute on johtanut syöksykierteeseen, joka olisi ollut vältettävissä.


Toivoisin, että:

1) Oppisimme pitämään itsemme pois suosta ja vahvistamaan voimavarojamme

2) Työelämässä ja koko yhteiskunnassa tuettaisiin jaksamista vielä konkreettisempina tekoina

3) Voisimme pyytää ja vastaanottaa apua ilman leimautumista

4) Tukisimme omalla avoimuudellamme ja asenteellamme kansamme mielen hyvinvointia


Kiitos, kun luit tekstini tästä tärkeästä aiheesta!

Jenika Silosuo / Mielen Telakka MIETE

MIETE on mielen kuntosali Tampereella - tule kanssamme harjoittelemaan!

www.mielentelakka.fi

280 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page